Pensjonaty

Zacisze u Gilów

Żarki Letnisko

Ośrodek Korona

Lanckorona

B&B Kolory

Kraków

zobacz więcej dodaj obiekt

Newsletter

Chcesz otrzymywać najnowsze informacje z regionu, nowo dodanych obiektach turystycznych? Zostań subskrybentem naszego newslettera!

(*) - pole obowiązkowe

Statystyka

  • Wszytkich: 14503827
  • W tym roku: 68222
  • W tym miesiącu: 68222
  • Dziś: 706
  • Online: 49

ALEJA DOBREGO SMAKU

 

6 czerwca na Placu Biegańskiego i w III Alei Najświętszej Maryi Panny rozpocznie się VIII Festiwal Sztuki Kulinarnej.

 

W programie m.in. konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", pokazy kulinarne z degustacją Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka, Tomasza Jakubiaka oraz jarmark produktów regionalnych.

Podczas trzech dni festiwalowych, od 6 do 8 czerwca, na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.

Organizatorem Festiwalu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna. Impreza jest dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Samorząd Województwa śląskiego.

W Festiwalu uczestniczyć też będzie Szkoła Hotelarska z Fatimy
Uczniowie ze Szkoły Hotelarskiej z Fatimy, miasta bliźniaczego Częstochowy przygotują potrawy kuchni portugalskiej. Pokaz odbędzie się na Placu Biegańskiego 8 czerwca o godz. 11:00.
W trakcie pobytu w Częstochowie Portugalczycy odwiedzą częstochowskie szkoły średnie Zespół Szkół Ekonomicznych i Zespół Szkół Gastronomicznych, a także będą mieli okazję zapoznać się z historią miasta i regionu.
Szkoła Hotelarska z Fatimy jest partnerem projektu "Rozwój edukacji w turystyce" dofinansowanego ze środków Fundacji Rozwoju Edukacji Narodowej Agencji Programu "Uczenie się przez całe życie" Comenius Partnerskie Projekty Regio.


VIII FESTIWAL SZTUKI KULINARNEJ
"ALEJA DOBREGO SMAKU"
6-8 CZERWCA 2014
Plac Biegańskiego, III Aleja Najświętszej Maryi Panny


6-8 czerwca 2014

Jarmark Produktów Regionalnych
Stoiska restauratorów i sponsorów - Plac Biegańskiego


Plac Biegańskiego
7 czerwca 2014

11:00 - 16:00 "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa śląskiego oraz śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
12:30 - pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Remigiusza Rączki
14:00 - "Wariacje na temat kaszy " - pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
15:30 - wręczenie nagród w konkursie "Na najładniejszą kawiarenkę letnia 2014"
16:00 - wręczenie Nagród w Konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
17:00 - pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Restauracji "Złoty Garniec"
18:30 - pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Irańczyka Amina Fakhariego - dziennikarza, wirtuoza kulinarnego, mistrza 19 kuchni narodowych.


Plac Biegańskiego
Niedziela, 8 czerwca 2014

12:30 - recital Patrycji Kocimskiej - Gminny Ośrodek Kultury w Mstowie
13:00 - koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej
14:00 - pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu firmy STOKBURGER
14:45 - pokaz kulinarny z degustacją "Gulasz Dworski" w wykonaniu Restauracji Wrzosowy Dwór
15:30 - pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka - Kucharza Restauracji Platter by Karol Okrasa, Sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
17:00 - pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Tomasza Jakubiaka - Gwiazda VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej Aleja Dobrego Smaku
19:00 - karaoke dla Mieszkańców Częstochowy

Organizator:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja N.M.P 65, 42-217 Częstochowa
tel. 34 368 22 60
www.czestochowa-czot.pl
e-mail: czestochowa-czot@wp.pl

 

Inne portale:
noclegi w Beskidach noclegi w Pieninach noclegi w Sudetach noclegi w Karkonoszach