Pensjonaty

Zacisze u Gilów

Żarki Letnisko

Ośrodek Korona

Lanckorona

B&B Kolory

Kraków

zobacz więcej dodaj obiekt

Newsletter

Chcesz otrzymywać najnowsze informacje z regionu, nowo dodanych obiektach turystycznych? Zostań subskrybentem naszego newslettera!

(*) - pole obowiązkowe

Statystyka

  • Wszytkich: 14498090
  • W tym roku: 62485
  • W tym miesiącu: 62485
  • Dziś: 2185
  • Online: 92

Dwa certyfikaty CzOT dla Olsztyna

Olsztyńskie prażuchy i Hubertus sprawiły, że Gmina Olsztyn została podwójnym laureatem w konkursie Częstochowskiej Organizacji Turystycznej na potrawę regionalną i produkt turystyczny 2012.

Przeczytaj dalej a zobaczysz przepis na prażuchy który wygrał.

Olsztyńskie prażuchy i Hubertus sprawiły, że Gmina Olsztyn została podwójnym laureatem w konkursie Częstochowskiej Organizacji Turystycznej na potrawę regionalną i produkt turystyczny 2012.

Certyfikat dla "olsztyńskich prażuchów" z rąk prezydenta Częstochowy - Krzysztofa Matyjaszczyka, przewodniczącego Rady Miasta - Zdzisława Wolskiego oraz dyrektora biura CzOT - Elżbiety Trzeciak, odebrali: wójt Gminy Olsztyn - Tomasz Kucharski oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Olsztynie wraz z przewodniczącą Krajowej i Gminnej Rady KGW - Bernadettą Niemczyk.

Wójt Tomasz Kucharski oraz właściciele Spichlerza - Elżbieta i Grzegorz Sitakowie, odebrali certyfikat dla imprezy pn. Hubertus.
światowy Dzień Turystyki - 18 października - był okazją do podsumowania rocznych działań w dziedzinie turystyki ukierunkowanych na promocję i uatrakcyjnianie regionu częstochowskiego. Uroczystość odbyła się w sali kameralnej Filharmonii Częstochowskiej im. Bronisława Hubermana.

Olsztyńskie prażuchy - kluski z mąki tatarczanej - staropolska potrawa charakterystyczna dla kuchni wiejskiej, kiedyś często gościła na stołach w regionie częstochowskim. Prażuchy zwane są czasem kluskami z piaskiem - jeśli mąka była nieodpowiednio zmielona podczas jedzenia, czuło się piasek w ustach. O tradycję podawania tej taniej i łatwej w przygotowaniu potrawy dbają członkinie Gminnego Koła Gospodyń Wiejskich w Olsztynie.

Przepis na prażuchy:
składniki: 1l wody, 1 łyżka soli, 2 szklanki mąki tatarczanej, okrasa ze słoniny i boczku
sposób wykonania: wlewamy do garnka litr wody i wsypujemy płaską łyżkę soli. Na gotującą się na małym ogniu wodę wsypujemy dwie szklanki mąki tatarczanej, ciągle mieszając łyżką drewnianą. Po pięciu minutach, łyżką maczaną w tłuszczu wyjmujemy na talerz kluski i mamy gotowe danie. Polewamy je tłuszczem ze stopionego wcześniej boczku i słoniny.

Prażuchy to bardzo tanie i szybkie w przygotowaniu danie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich serwowały je będąc z wizytą w Warszawie oraz w Brukseli. W Olsztynie były podawane wielokrotnie podczas przyjmowania gości z kraju i zagranicy.

- Dawniej na słabych glebach w okolicy Olsztyna głównie uprawiało się tatarkę, dlatego prażuchy podawano bardzo często. Teraz mąkę tatarczaną można kupić jedynie na jarmarku w Żarkach lub na częstochowskim rynku na Zawodziu. Mąka z supermarketu to już nie to samo. - informuje Bernadetta Niemczyk, przewodnicząca Krajowej i Gminnej Rady KGW.

Hubertus - impreza charytatywna, umacniająca polskie tradycje jeździectwa i myślistwa. Wydarzenie cykliczne, odbywające się na zamkowych błoniach w Olsztynie od 1997 roku. Obok tradycyjnej pogoni za lisem połączona jest z licznymi atrakcjami tj.: pokazami kaskaderskimi, okolicznościowymi wystawami, zabawą przy muzyce, degustacjami domowych przysmaków. Specjalną atmosferę tworzą stoiska z akcesoriami jeździeckimi.
Obchody dnia św. Huberta w Olsztynie z każdym rokiem gromadzą coraz więcej klubów jeździeckich oraz właścicieli i miłośników koni. Widowiskową imprezę swoim udziałem uświetniają m.in.: woltyżerskie kluby sportowe, konne pułki ułańskie, policja konna.
Hubertus nawiązuje do średniowiecznych tradycji, święta leśników, łowczych i jeźdźców. Odbywa się zazwyczaj w okolicy 3-go listopada - wówczas przypada dzień św. Huberta, patrona myśliwych. Obchodzone już od połowy XV wieku święto było najpierw wielkim polowaniem, które z czasem przekształciło się w zbiorową pogoń za lisem. Obecnie lisa symbolizuje jeździec z lisim ogonem, przypiętym do lewego ramienia; kto to trofeum zerwie, wygrywa i do następnego Hubertusa jest zwycięzcą gonitwy, a za rok sam jest lisem.
Organizatorami Hubertusa w Olsztynie są: Gmina Olsztyn, Restauracja Spichlerz, Rotary Club Częstochowa.

 

Inne portale:
noclegi w Beskidach noclegi w Pieninach noclegi w Sudetach noclegi w Karkonoszach